Search

Ziekenhuis Nij Smellinghe

Innovatieve luchtbeheersing bij ziekenhuis Nij Smellinghe

Het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten, dat dient als streekziekenhuis voor ongeveer 120.000 inwoners in Zuidoost-Friesland, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in hun faciliteiten. Het ziekenhuis biedt behandelingen en verpleging in de meest voorkomende medische specialismen.

 

Recentelijk heeft Nij Smellinghe hun ziekenhuisgebouw gemoderniseerd en verduurzaamd. Het nieuwe gebouw is uitgerust met state-of-the-art apparatuur en de nieuwste technologieën. Het operatiecomplex is uitgebreid van zes naar zeven operatiekamers, waarvan één een hybride operatiekamer is, wat uniek is in de regio. Bovendien hebben ze voor alle zeven splinternieuwe operatiekamers gekozen voor de Halton Vita OR Space-ventilatieoplossing, een innovatief luchtbeheersingssysteem van Halton.

Behoud ISO-klassenniveau in gehele operatiekamer

Hybride operatiekamers zijn uitgerust met geavanceerde medische beeldvormingsapparatuur. Dit maakt het mogelijk om minimaal invasieve procedures uit te voeren en de diagnostiek te versnellen, wat resulteert in een veiliger operatie in kortere tijd. De uitdaging in dit soort kamers is om alle medische apparatuur in het ontwerp van de kamer te passen en tegelijkertijd het vereiste niveau van hygiëne te handhaven.

De Halton Vita OR Space-oplossing behoudt het vereiste ISO-klasse niveau in de gehele operatiekamer. Hierdoor kan het OK-personeel zich vrijer bewegen en de opstelling van medische apparatuur kan moeiteloos worden aangepast. Tevens is er geen belemmering voor de plaatsing van nieuwe medische apparatuur in de toekomst en meer vrije plafondruimte.

Nij Smellinghe’s vernieuwde operatiecomplex weerspiegelt hun strategie van ‘Samen bouwen aan duurzame zorg’. Bij het ontwerpen van het OK-complex was het creëren van een goede gebruikerservaring een belangrijk doel. De grote raampartijen binnen het operatiecomplex zorgen voor veel licht en contact met buiten en de natuur. Tegelijkertijd hebben de ramen een isolerende werking. Deze gebruiksvriendelijke omgeving kon worden gecreëerd met behoud van een hoog niveau van hygiëne in de hele operatiekamer.

Fotograaf: Annemarie Boonstra Fotografie