Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Hypermodern operatiecentrum met innovatief luchtbeheerssysteem bij WZA

In april 2023 is het nieuwe operatiecentrum van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) officieel opgeleverd. Dit centrum omvat zes identieke OK’s die zijn voorzien van de modernste technologieën. Met name het luchtbeheerssysteem in de operatiekamers is een technisch hoogstandje. Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland maakt het WZA gebruik van dit innovatieve systeem.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) staat al meer dan 110 jaar garant voor veilige en vertrouwde zorg in de Drentse hoofdstad. Met een team van zo’n 1.600 toegewijde medewerkers biedt het WZA medisch specialistische zorg aan ruim 200.000 patiënten uit de regio Drenthe. De focus ligt niet alleen op het verlenen van hoogwaardige zorg, maar ook op voortdurende verbetering en innovatie.

Patiënt centraal

In lijn met de visie op een toekomstbestendig ziekenhuis heeft het WZA in 2021 de opdracht gegeven voor de bouw van een hypermodern operatiecomplex. Dit state-of-the-art complex bestaat uit zes operatiekamers voorzien van de modernste technologie (waaronder een innovatief luchtbeheerssysteem), een verkoever en een compleet nieuw chirurgisch dagcentrum. “Met dit complex kunnen wij ook in de toekomst de best passende zorg bieden aan onze patiënten”, aldus de bouwmanager van het ziekenhuis.

Bij het ontwerpen van de operatiekamers stond de patiënt centraal. De nieuwe operatiekamers zijn licht en ruim opgezet, met afgeronde hoeken aan de muren en een aangename kleurstelling. Wat deze kamers onderscheidt van traditionele operatiekamers, is het gebruik van daglicht. Bovendien is bij de plaatsing van de verlichting rekening gehouden met de patiënt, zodat deze niet recht in het licht hoeft te kijken. Dit alles draagt bij aan een comfortabele en patiëntvriendelijke omgeving tijdens operaties.

Uitbreiding beschermd gebied

Maar ook de medisch specialisten profiteren van nieuwe innovaties die zijn toegepast binnen de operatiekamers. Zo maakt het WZA gebruik van het Halton Vita OR Space luchttoevoersysteem, geleverd door HVSystems. Dit geavanceerde luchttoevoersysteem biedt een constante stroom aan ultraschone lucht in de hele operatiekamer. Het systeem creëert een grotere steriele zone en zorgt ervoor dat de hele operatiekamer als veilig gebied kan worden beschouwd in plaats van een beperkt beschermd gebied rondom de operatietafel. Dit betekent dat het OK-personeel meer bewegingsvrijheid heeft, zonder concessies te doen aan de steriliteit, en dat het een prettigere werkomgeving is voor de medewerkers. Daarnaast kunnen steriele instrumenttafels of medische technologie overal in de operatiekamer worden gesitueerd. Om dit alles te kunnen realiseren is op boven op het OK-complex een technische ruimte gesitueerd met negen nieuwe luchtbehandelingskasten. 

Bovendien is het moderne luchtbeheerssysteem energiezuiniger dan zijn voorgangers. “Het draagt niet alleen bij aan een veiligere omgeving voor patiënten en personeel, maar ook aan duurzaamheid en kostenbesparing”, aldus de bouwdirecteur. “Het WZA zet hiermee een belangrijke stap in de richting van toekomstbestendige zorg.”

Fotograaf: Marcel J. de Jong